Главная Обратная связь

Дисциплины:






Цікавих фактів про слонів

Цікаві факти про слонів

У індійських слоних немає бивнів, а якщо є, то ззовні вони зовсім непомітні. У самців бивні сягають довжиною метр-півтора. Одна третя частина бивня у слона прихована в тілі під черепом. Зараз не зустрічається слонів з величезними бивнями, оскільки всі особини з такими бивнями були вибиті мисливцями біля століття тому, а довжина бивнів – генетично успадкована ознака.

Бивні ростуть у слона все життя і є показником його віку. Слони бувають «право-» і «ліворукими», вони пристосовуються працювати правим або лівим бивнем. Таким чином, у них один бивень буває коротшим за інший, оскільки швидше зношується. Бивні у слонів можуть бути не тільки неоднакової довжини, але форми, а також рости убік. Цікавий факт про слонів: під час сну стоячи слон зазвичай кладе на дерева або на термітник, а в неволі упирає їх в стіну або в отвори решітки.

Вчені підрахували, що слон харчується не менше 16 годин на добу і за цей час з’їдає від 45 до 450 кг рослинності – трави і листя. Як правило, щодобовий раціон може становити до 300 кг. В умовах утримання в неволі слони отримують 30 кг сіна, 10 кг моркви і 5-10 кг хліба. У деяких випадках слонам дають зерно, 3-10 кг. Вони також отримують вітаміни (A і D), мінерали (кальцій, сіль) і харчові добавки (Селениум).

Залежно від температури повітря слони п’ють 100 – 300 літрів на день. Хобот слона здатний утримати в собі 7,5 літра води. Наповнивши його водою, слон згортає хобот і пускає воду собі у горло. Цікаво, що в природних умовах у разі нестачі їжі стадо розсіюється, і слони годуються поодинці. Також стадо може розпастися через внутрішньосімейні проблеми.

В Африці стада слонів іноді збираються разом до кількох сотень і навіть тисяч слонів. Старі слони часто коротають життя на самоті.

цікавих фактів про слонів

Всесвітній день захисту слонів в зоопарках відзначається щорічно 20 червня з ініціативи організації "На захист тварин". І, як водиться, це далеко не єдине свято слонів в сучасному календарі.

22 вересня відзначається Всесвітній день захисту слонів, 30 листопада - Всесвітній день слонів, або Слоноуін, а 13 листопада День слонів пишно святкують в Таїланді з буддистськими церемоніями і урочистими обідами в честь сірих гігантів.

Усі свята, крім тайського, не є офіційними і проводяться за рішенням груп екологів з різних куточків світу. Мета всіх цих заходів одна - привернути увагу громадськості до проблем слонів, звернути увагу людей на необхідність підтримки і захисту цих тварин, оскільки їх чисельність у всьому світі стрімко скорочується через незаконне винищення і невідповідні умови утримання в неволі.



Представляємо 10 найбільш цікавих фактів про величних, але таких беззахисних гігантів:

Слони - найбільші наземні ссавці. Вага дорослого самця в середньому становить 5 тонн, але може досягати і 7 тонн. Зріст, як правило, становить 3,5 метра, довжина хобота - 1,5 метра (вага 135 кг). Примітно, що хобот росте протягом всього життя тварини.

Тривалість життя слона складає 50-70 років. Відомий на сьогодні рекорд довгожительства - 82 роки.

У самок слонів найдовша вагітність з усіх земних ссавців - 22 місяці.

У суспільстві слонів діє матріархат. Самки живуть громадами чисельністю приблизно 15 осіб, главами яких, як правило, є найстаріші члени групи. Глава громади вирішує, коли потрібно їсти, спати, вирушати в дорогу, зупинятися на відпочинок. Самці живуть в жіночих громадах рівно до віку змужніння, тобто до 12-15 років. Потім вони формують окремі, чисто чоловічі групи, де діє лінійна ієрархія.

Слони можуть відчувати наближення один одного за допомогою сенсорних клітин своїх передніх стоп, які вловлюють найменше коливання землі. Крім того, вони можуть безпомилково передбачити наближення землетрусу і вчасно залишити небезпечну зону.

Правда, по-справжньому бігати вміють тільки африканські слони. Їх азіатські родичі такою здатністю, на жаль, не володіють.

Слони, також як вищі примати, сороки, дельфіни і дворічні діти, впізнають своє відображення в дзеркалі, а отже, мають гарний інтелект. І це не дивно, якщо врахувати, що у них найбільший мозок з усіх ссавців.

Незважаючи на те, що слонів справедливо називають товстошкірими (товщина шкіри 2,5 см), сонячні опіки для них також страшні і неприємні, як для людей. Тому слони регулярно обсипають себе і своїх дитинчат піском. Крім того, коли малюки сплять, дорослі особини намагаються захистити їх від сонця своєю тінню.

Процес прийому їжі займає у слонів 16-18 годин на добу. За цей час вони поглинають приблизно 250 кг їжі, а також 210 літрів води.

Слонам не чужі цілком людські емоції. Вони вміють сумувати і плакати, посміхатися і сміятися, скаржитися і співчувати і навіть цілуватися!

Слон - найбільша тварина. Він не хижак, а вегетаріанець, але вважається найнебезпечнішим звіром у місцях свого проживання.

Вони мешкають в Африці й Азії. Африканські слони істотно відрізняються від азіатських родичів.

Африканські особини крупніші за азіатських, вага самця досягає 7 тонн, довжина 7,5 метрів, а зріст 3,5 метра. На їхньому тілі менше вовни. Бивні є як у самців, так і у самок. У азіатських слонів бивні мають тільки самці. Вага самця 5,4 тонни, зріст 3,5 метра. Тривалість життя слонів становить 60-70 років, у неволі до 80 років. Усі слони занесені до Червоної книги.

У найбільшої тварини дуже незвичайний ніс-хобот. Насправді хобот - це зрощений ніс і губа. Слон може набрати в хобот 10 літрів води для пиття або купання. Так само слони набирають хоботом пил і роблять собі пиловий душ. Коли слон лежить у воді, він виставляє хобот вгору, щоб дихати. Вони чудово плавають і можуть пересуватися по дну водойми. Слони користуються гнучким хоботом, щоб брати і переносити різні предмети, обривати листя.

У слонів поганий зір, вони бачать на відстані до 20 метрів, зате добре чують і тонко вловлюють запахи. У кожного слона малюнок на поверхні вух відрізняється від інших.

Найбільші тварини - стадні. Вони разом харчуються, купаються, мігрують. Стадом керує стара самиця. Коли вона помирає, її місце займає друга за віком самиця. Слони сплять, тісно притулившись один до одного, щоб відчувати себе в безпеці.

На найбільших тварин часто полюють люди. Їм потрібні бивні, дорогоцінна слонова кістка. Бивні слонів - це подовжені різці. Слоненята народжуються з молочними різцями, які протягом року змінюються корінними. Ось ця пара різців перетворюється на бивні. В африканського слона бивні досягають 2-2,4 метра в довжину і важать до 75 кілограмів. У індійських слонів бивні всього 1,5 метра в довжину і важать до 30 кілограмів.

Найбільші тварини змушені багато їсти, тому що їхня травна система може переварити лише 40% їжі, що надходить. Дорослий слон з'їдає щодня близько 140-270 кілограмів листя і трави.

Уже багато сотень років люди намагаються приручити найбільших тварин. В Індії слони мародерствують на полях. Вони можуть за декілька хвилин знищити весь врожай. Тому місцеві жителі ведуть зі слонами боротьбу за їжу. За релігійним переконанням вбивство слонів заборонено, а відстріл протизаконний. Індійці чергують на полях, відганяючи слонів камінням, вогнем і криками. Але бувають і нещасні випадки. Індійські слони щорічно вбивають до 250 чоловік, а це в три рази більше, ніж тигри.

Африканські слони найбільш агресивні в шлюбний період. В Африці від нападу слонів більше гине людей, ніж від левів. Найбільші тварини не хочуть вбивати. Зазвичай люди виявляються не в тому місці і не в той час. Або загрожують тварині, або потомству ...





sdamzavas.net - 2017 год. Все права принадлежат их авторам! В случае нарушение авторского права, обращайтесь по форме обратной связи...