:






Lecture 9. Non - Finite Forms



Test

 

1. Verbids are:

a) the non-finite forms of the verb which combine the properties of the verb with those of the noun, serving as the verbal name of a process.

b) the forms of the verb intermediary in many of their lexico-grammatical features between the verb and the non-processual parts of speech.

c) the non-finite forms of the verb which combine the properties of the verb with those of the noun.

 

2. The non-finite forms are:

a) the Present participle, the Gerund

b) the Past participle, the Infinitive and the Gerund

c) the Infinitive, the Gerund and the Participle

 

3. What grammatical categories the Infinitive has?

a) voice, number, gender

b) voice, time correlation

c) voice, time correlation, aspect

 

4. What grammatical categories The Gerund and Participle I have?

a) voice and time correlation

b) voice and number

c) time correlation and case

 

5. Verbids are formed by :

a) special lexemes

b) special morphemic elements which do not express either grammatical time or mood (the most specific finite verb categories).

c) verbs

 

6. Non-finiite forms combine:

a) nominal and verbal features

b) nominal and lexical features

c) verbal and lexical features

 

7. The non-finite forms:

a) have categories which mark the relationship between the action and the doer of the action

b) have categories of predication

c) dont have categories of predication

 

8. The verbid is a weak member of the opposition because

a) it has no immediate means of expressing time, mood and categorical semantics

b) it expresses the predicative meanings of time and mood

c) it a verb

 

9. The opposition of the finite verbs and the verbids is based on:

a) the expression of the functions of full predication and semi-predication

b) the expression of predication in complete form

c) the expression of semi-predication

 

10. What forms the English verbids include?

a) the infinitive, the present

b) the infinitive, the gerund, the present and past participle

c) the gerund

 

11. The present participle is:

a) The present participle is the non-finite form of the verb which combines the properties of the verb with those of the adjective and adverb.

b) The non-finite forms of the verb which combine the properties of the verb with those of the noun.

c) Is a word (part of speech) that in syntax conveys an action.

 

12. The present participle performs the functions:

a) the predicative, the attribute, definition

b) the adverbial modifier of various types, the predicative



c) the predicative, the attribute, the adverbial modifier of various types

 

13. The past participle is:

a) the non-finite form of the verb which combines the properties of the verb with those of the adjective.

b) is a describing word, the main syntactic role of which is to qualify a noun or noun phrase, giving more information about the object signified.

c) is a word that modifies a verb, adjective, another adverb, determiner, noun phrase, clause, or sentence.

 

14. What are the main functions of the past participle?

a) It is used in this way may provide information about the manner, place, time, frequency, certainty, or other circumstances of the activity denoted by the verb or verb phrase.

b) The main functions in the sentence are those of the attribute and the predicative.

c) Describe the aspects of nouns.

15. Where is the past participle used mostly?

a) in phraseological or cliche combinations

b) in independent sentence-part positions

16. Is it true that the gerunds and an infinitives is the same thing?

a) True

b) False

17. What is the difference between infinitives and gerunds?

a) Gerund has a more substantive nature than the infinitive. It is also more abstract.

b) These forms repeat and complement each other.

c) These forms are absolutely identical.

18. What does the category of modal representation mark?

a) This category marks the infinitive in contrasts to the verb.

b) This category marks the infinitive in contrasts to the gerund.

c) This category marks the verb in contrasts to the gerund.

19. Is it true that present participle and the gerund constitute different verbids or they present one and the same form?

a) True.

b) False.

c) At present time, there is a discussion of this question.

20. in the American linguistic tradition the present participle and the gerund are recognized as:

a) special morphemic elements

b) nominal and verbal features

c) One integral verb - ing.

 

Answers

 

1. b

2. c

3. c

4. a

5. b

6. a

7. c

8. a

9. a

10. b

11. a

12. c

13. a

14. b

15. a

16. b

17. a

18. b

19. c

20. c

 

Lecture 10

1. An intermediate unit between a word and a sentence is

a) Gerund

b) Word group

c) Predicative

 

2. What is the greatest difference between a word group and a sentence?

a) Word group is non-predicative unit

b) Word group is shorter

c) They have no differences

 

3. Group of relations in which groups of words have the same function is

a) Coordinate relations

b) Subordinate relations

c) Predicative relations

 

4. Group of relations in which there is always the head and the adjunct is

a) Coordinate relations

b) Subordinate relations

c) Predicative relations

 

5. Group of relations in which word groups are joined by predicative relations is

a) Coordinate relations

b) Subordinate relations

c) Predicative relations

 

6. In English in the substantive word groups the usual extension goes to the

a) Right

b) Left

) forward

 

7. The syntactical complex is a construction

a) which is to be found in Slavonic languages

b) which is not be used in the English

c) which is not be found in Slavonic languages

 

8. How many types of complexes do you know?

a) 4

b)5

c)6

 

9. Which complex is mostly used in newspapers style and business?

a) the Complex Object

b) the Complex Subject

c) the Gerundial Complex

 

10. When the Absolute Nominative Participial Constructionis used?

a) It is used in fiction and in technical description

b) It is used only in technical description

c) It is mostly used in newspapers style and business

 

11. Very often the meaning of the whole phrase depends on

a) the position of the elements in relation to each other

b) the position of the subject

c) the position of the object

 

12. Notional phrases are grammatical unites made by a combination of

a) object and subject

b) two Notional words

c) two or more Notional words

 

13. Different combinations of nominal phrases denote

a) complex phenomena

b) complex phenomena and their properties

c) complex phenomena and their properties and their interconnection

 

14. Connection in equipollent groupings is released

a) with the help of conjunctions

b) either with the help of conjunctions or without them

c) only syndetically

 

15. The dominations connection, where

a) one of the constituents is principle

b) one of the constituents is subordinate

c) one of the constituents is principle and the other is subordinate

16 . The predicative connection of words builds up

a) the basic of the sentence

b) the meanings of the sentence

c) the semantic structure of the sentence

 

17. Which meaning is defined as the combined lexical meaning of the component words?

a) structural

b) lexical

c) idiomatic

 

18. Which meaning is defined as the total change of the initial combined meaning?

a) lexical

b) structural

c) idiomatic

 

19. Which meaning is conveyed by the pattern of arrangement of its constituents (school grammar - grammar school)?

a) lexical

b) idiomatic

c) structural

 

20. In which word-groups all elements are equal? (for example: brother and sister)
a) subordinate

b) predicative

c) coordinate

 

 

1 b

2 a

3 a

4 b

5 c

6 b

7 c

8 5

9 b

10 a

11 a

12 b

13 c

14 b

15 c

16 a

17 b

18 c

19 c

20 - c

 

Test: conditional sentences

If I knew his address, I ___ him.
A visited B would visit C had visited
If Sue ___ anybody the news, it wont be a secret.
A tells B had told C told
If Tom ___ the bus, he would have come to the meeting on time.
A hasnt missed B missed C hadnt missed
If I see Jill, I ___ her to call you.
A would remind B will remind C has reminded
If I were you, I ___ the red dress.
A had chosen B would choose C choose
If she had been taking care of her health, she ___ ill.
A wouldnt have fell B didnt fall C wouldnt have fallen
We will stay at this hotel provided it ___ much.
A doesnt cost B didnt cost C hadnt cost
If Mark ___ for the job, he would have got it.
A applies B will apply C had applied
If it were not for the snow, we ___ a car to the cinema.
A can drive B could drive C could drove
If he had phoned me, I ___ him the home task.
A would have told B would tell C told
Theyll go to the restaurant if they ___ a table in advance.
A would reserve B reserve C reserved
If I found a purse, I ___ it back to the owner.
A would give B had given C will give
If Mark ___ so much, he would be fit.
A didnt ate B wont eat C didnt eat
If he hadnt asked for the directions, we ___ lost.
A might has got B might have got C may got
Well miss you a lot in case you ___ to another house.
A will move B would move C move
I wish I ___ in the countryside. (but I dont)
A lived B live C would live
I wont believe you unless you ___ clear evidence.
A give B will give C had given
We would have been injured in the crash if we ___ seatbelts.
A hasnt been wearing B hadnt been wearing C wore
If you hadnt left your camera at home, we ___ lots of pictures.
A could took B took C could have taken
If John ___ the local race, he will take part in the national championship.
A won B wins C would win

3. Rewite the following sentences using the words given in brackets (...) so that they mean exactly the same as the first sentence.

a)They didn't want to be late for the meeting so they left in plenty of time.

(So as...)

 

b) In Wales we saw Edward II's birthplace.

(In Wales we saw the castle...)

__________________________________________________________________

c)"I'll be there at nine" she said to me.

(She told me...)

____________________________________________________________________________________

d)"Sebastian is the one who stole the video-recorder," said Bernard.

(Bernard accused...)

__________________________________________________________________

e)I was silly to say that.

(I regret...)

__________________________________________________________________

F)I advise you to buy it.

(If...)

__________________________________________________________________

g)I cannot understand very easily what he says.

(He is...)

__________________________________________________________________

h)His parents were against him studying music.

(His parents tried to stop him...)

__________________________________________________________________

i)I cannot understand very easily what he says.

(It is...)

__________________________________________________________________

j)I've never had an omelette as good as this.

(This...)

_________________________________________________________________

Lection 12

Word order

TEST

1.What does Word order mean?

The arrangement of the elements of the sentence in alphabetical order.

The linear arrangement of words in a sentence, clause, or phrase.

The order of the adjectives by implication.

2. What does sentence mean?

Decompound mere verbiage.

A group of words containing a subject and a predicate and expressing a complete thought.

The arrangements of different parts of speech.

3. How must we frame an English sentence?

In strict order

An English sentence can be framed as Russian one

At first we write only the nouns and just then we write other parts of speech

4. Why do we use exactly strict order in English?

We can use not only inflexible arrangement.

To show relationships between words in a sentence.

To understand the parts of speech.

5.What three main functions does the word order have?

The stylistic, the formal and the cognitive ones.

The communicative, the cumulative and the social functions.

The emphatic, the communicative and the formal ones.

 

6. What is the leading function in English?

The formal, or grammatical function

The communicative one

The cumulative one

7. What does the function of the three ones mark the relationship words in a sentence or serve to generate a certain syntactic structure?

The stylistic

The social

The grammatical

 

 

8. What we need to know to understand a Russian sentence?

The number of words and their order

The word suffixes and endings

Only the main words

9.How many WO patterns are there in English sentence?

Five

Three

two

10. How can we name the WO pattern when the subject precedes the predicate?

Inversion

Indirect

Direct

 

11. What do English parts of speech have any case endings?

Verbs in the third person

Possessive pronouns

Personal pronouns

12. What do the word order and the context do?

Help to understand a complete thought of the whole sentence.

Help to make a sentence finished.

Help to identify the meanings of individual words.

13. What is the common type of sentences in English?

Commands and requests

Interrogative sentences

Statements

14. Word order in __________sentences serves as a basis for word order in the other types of sentences.

Imperative

Exclamatory

Declarative

15. What is the main minimal pattern of basic word order in English declarative sentences?

SUBJECT + PREDICATE + OBJECT

SUBJECT + VERB + OBJECT

SUBJECT + PREDICATE

16. What are the types of verb?

Transitive, linking, auxiliary verbs

Intransitive, main, linking verbs

transitive, intransitive, linking verbs

17. What does Transitive verbs mean?

They are followed by a complement.

They require a direct object.

They do not take a direct object.

18. Interrogative sentences include

Only general questions.

General and tag questions.

General, special, alternative and tag questions.

 

19. How many parts do tag questions contain?

Three

One

Two

20. A complex sentence consists of .

The main clause and question

Two equivalent sentences

The main clause and the subordinate clause

ANSWERS


1.2

2.2

3.1

4.2

5.3

6.1

7.3

8.2

9.3

10.3

11.3

12.3

13.3

14.3

15.3

16.3

17.2

18.3

19.3

20.3


 





sdamzavas.net - 2018 . ! , ...